Споразумение №: 609544-EPP-1-2019-1-PS-EPPKA2-CBHE-JP

В периода 19 – 23. 09. 2022 г., в гр. Прага, Република Чехия се проведе научно-приложен семинар на партньорите по проект „Повишаване на иновациите в образованието и научните изследвания на Палестина в областта на прецизното земеделие“ – Boosting Innovation in Education aNd REsearch oF Precision AgriculTure in Palestine (BENEFIT). Общият брой участници надхвърли 50, като се включиха участници от всички екипи на партньорите в проекта, както от Европейските партньори, така и от университетите в Палестина.

Домакин на събитието бе Czech University of Life Sciences Prague (CZU).  Ректорът на университета откри събитието и даде начало на четиридневния научно-приложен семинар. 

По време на семинара се проведоха срещи и обмяна на опит с преподаватели от катедри Физика, Земеделски машини и Материали и инженерни технологии на Чешкия селскостопански университет в гр. Прага. Посетени бяха лаборатории на гореизброените катедри и бе представено наличното техническо оборудване. Коментирани бяха проблеми свързани с изграждането на фотоволтаични паркове, специализирани селскостопански машини за измервания в земеделието, приложение на 3D моделиране и принтиране на летателни апарати за земеделието и други приложения.

Участниците се запознаха с технологията за отглеждане на био продукция и посетиха ферма Smart eco-farm Aquaponie, S.R.О., чиято основна дейност е развъждане и производство на риба и използване на растения отглеждани в аквапоника за пречистване на водата на рибите. Представената инсталацията е въведена в експлоатация през 2015 г., като разширява спектъра на отглежданите видове риби. За осигуряване на достатъчно количество кислород на рибите се използват компресори, но поради отдалечеността на обекта от населеното място се наблюдават затруднения с електроснабдяването и са предприети мерки за изграждане на фотоволтаична система за собствени нужди. Представен и обсъден с участниците бе проектът за решаване на проблема.

В следващия етап от научно-приложния семинар бе проведена научно-практична конференция, на която участници от екипите в проекта представиха свои разработки за управление на напоителни инсталации в Палестина, демонстрираха обучителни курсове за интелигентно растениевъдство, измервателни системи на почвени параметри и др.

Научният семинар приключи с провеждане на работна среща по работен пакет 2. В дискусията се обсъдиха въпроси, свързани с възможности за разширяване на научноизследователската дейност на екипите, на основата на формираните клъстери.