В периода 28.06.2021 г. – 30.06.2021 г. се проведе трети онлайн обучителен семинар на партньорите по проект „Повишаване на иновациите в образованието и научните изследвания на Палестина в областта на прецизното земеделие“ – Boosting Innovation in Education aNd REsearch oF Precision AgriculTure in Palestine (BENEFIT). Европейските партньори в проекта се включиха като обучители, а палестинските – като обучаеми. Общият брой участници надхвърли 80. На този семинар се обърна по-специално внимание на казуси в различни направления на прецизното земеделие – от пчеларство до автономни превозни средства.

Отговорник за провеждането на научната проява бе екипът от Русенски университет “Ангел Кънчев“, в състав проф. Николай Михайлов (ръководител), доц. д-р Цветелина Георгиева, доц. д-р Борис Евстатиев, доц. д-р Атанас Атанасов, гл. ас. д-р Сехер Кадирова и гл. ас. д-р Цветелин Георгиев. На церемонията по откриването на събитието проф. Николай Михайлов приветства всички участници и им пожела успех през следващите три дни от обучението.

По програма на 28.06.2021г., Dr. Roman Danel (VŠTE, České Budějovice, Czech Republic), представи учебни материали по темата „Информационните системи (ИС), като поддържаща система за селскостопанския бизнес и фермите“. Dr. Roman Danel направи въведение в ИС, приложението им в селското стопанство, даде разяснения за разходи и ефективност, проследимост на обекти, GS1, баркодове, RFID. Той представи реален казус, решаван от компанията Fullcom Systems Ltd.

Модул 2 бе представен от Dr. Michal Řepka (VŠTE, České Budějovice, Czech Republic). Неговата тема бе озаглавена „Умни ферми“. Dr. Michal Repka включваше въпроси, свързани с т.нар. Умни ферми и технологии, Роботика и дронове, IoT технологии, Изкуствен интелект, Роботика в интелигентните ферми, Логистика/Нехимично плевене, Събиране на плодове и зеленчуци, Напояване, Грижа за растенията и представи реални проекти, отнасящи се за интелигентни ферми.

В следобедната сесия семинарът продължи с казуси, свързани с Пчеларство и Приложение на възобновяемите енергийни източници в помощ на земеделието. Модулът „Подходи и методи за прецизно пчеларство “бе изнесен от доц. д-р Атанас Атанасов. Той разгледа възможностите за използване на сензори за наблюдение  въздействието на климатичните фактори върху развитието и производителността на пчелните семейства и практически подход за създаване на цифрови карти за проектиране на местонахожденията на пчелните семейства. Доц. Атанасов демонстрира възможностите на реална система и резултати от експериментални изследвания, проведени в България и възможностите за адаптирането на експериментални подходи към пчеларството в Палестина. След дискусията с палестинските обучаеми се премина към следващия модул.

Последният за деня модул на тема „Осигуряване на прецизното земеделие с възобновяема енергия“ бе представен от гл. ас. д-р Сехер Кадирова и доц. д-р Борис Евстатиев. В първата част д-р Кадирова разгледа приложения на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) за захранване на различни апарати и съоръжения в селското стопанство. Д-р Кадирова представи класификация на ВЕИ според вида на преобразуваната енергия при захранване на машини и системи в земеделието с енергия . Бяха анализирани  иновативни енергийни системи, използвани в земеделието. Доц. Евстатиев докладва за напоителни системи, захранвани с енергия, произведена от фотоволтаични източници. Той запозна участниците с реален проект, като обърна внимание на основните етапи при  проектиране на подобна система. В края на модула се проведе дискусия с участниците в семинара.

На втория ден обучението продължи с модул 6 – „Спектрален анализ и компютърно зрение в земеделието“, представен от доц. д-р инж. Цветелина Георгиева. Тя изнесе информация относно начини и методи за разпознаване на болести по земеделската продукция на база на спектрален анализ. Подробно бе разгледана методиката на провеждане на изследването, необходимото оборудване, получаването на данните и следващата обработка на информацията. На участниците бяха демонстрирани видеоклипове с практически примери.

Lukas Vacho (SUA, Nitra, Slovakia) направи продължение на темата с обучителни материали на тема: Обработка на изображения в земеделието. В началото той представи основни принципи при дигитализация на обекти, спектри на сигнала, цветови скали, камери за разпознаване, източници на светлина за осветяване на обектите и особености в процеса на работа.  В следобедното обучение на втория ден се включи д-р Цветелин Георгиев от Русенски университет като представи информация относно Серия стандарти ISO 22000: Системи за управление на безопасността на храните; Изисквания за всяка организация във веригата по производство на хранителни продукти; Пред участниците Д-р Георгиев представи методика за разработване на план за HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points).

Последното за деня обучение се проведе от prof. Zuzana Palkova,(SUA,Nitra,Slovakia) на тема “Инкубатор за производителите на селскостопански храни – иновативен модел за развитие на региона”. Доц. Палкова запозна участниците с основните изисквания, анализи и етапите при създаване на инкубатор на идеи, предназначен за производители на земеделска продукция. В края на обучението се получи разгорещена дискусия, породена от големия интерес от страна на обучаемите палестински партньори.

В последния ден на семинара се проведоха обученията по модули 3 и 5. Модул 3 бе представен от Ladislav Toth,(SUA, Nitra, Slovakia) и засегна въпроси относно автономни превозни средства в селското стопанство. В презентацията си Ladislav Toth разгледа някои автономни мобилни роботи, класификации по различни критерии, предимства и недостатъци, както и примери за приложението им в земеделието. Обърна внимание на комбиниране на сензори и навигационни системи, архитектури, обоснова причините за избор на подобни автономни роботи в селското стопанство.

Последният  модул „ Приложение на интелигентни системи за наблюдение и анализ на поведението на животни“ бе представен от доц. Борис Евстатиев. Той запозна участниците в семинара с техническите изисквания към сензори, използвани в животновъдни ферми, параметри на помещенията, особености при проследяване на животни в и извън фермите.

След дискусия и изказвания на участниците, семинарът бе закрит от д-р Nabil Hassneh, вицепрезидент по учебни въпроси на Hebron University, Palestine.