Споразумение №: 2021-1-IE02-KA220-HED-000032025

Екип от Русенски университет, с ръководител доц. д-р инж. Цветелина Георгиева, активно работи по проект HE Teachers and Institutions and Instructional Technology (HIIT). Проектът се финансира в рамките на Програма ЕРАЗЪМ+, ключова дейност КА220, Споразумение №: 2021-1-IE02-KA220-HED-000032025. Целта на проекта е да се създаде електронна платформа от ресурси и иновативни образователни технологии, които да бъдат в подкрепа на STEM преподавателите при обучение.

В периода 09-11.05.2023 г. доц. д-р Цветелина Георгиева (ръководител), доц. д-р Станислав Пенчев, доц. д-р Сехер Кадирова и гл. ас. д-р Цветелин Георгиев участваха в работна среща, която се проведе в Университет Галоуей, Ирландия. Темата на обучителната среща бе Learning Teaching Training Activities – дейности по учене, преподаване и обучение.

По време на срещата се извърши основен преглед на целите на проекта и тяхното въздействие върху очакваните резултати. Представени бяха четирите основни модула. Модул 1 – Обучителни технологии, и Модул 2 – Особености на обучителните технологии бяха представени от участниците от Португалия, д-р Нуно Помбо. Другите два модула  бяха представени от доц. д-р Цветелина Георгиева. Съответно Модул 3 – Предимства и ползи от технологиите за обучение, и Модул 4 – Предизвикателства на обучителните технологии на ниво преподаватели. След всеки от модулите се проведоха дискусии с анализ на състоянието и възможности за подобряване на методите на обучение в университетите с помощта на обучителни инструменти.

През следващите дни бяха обсъдени напредъка по проекта, резюме и разисквания по разработените материали. Обсъдиха се нови идеи и предложения.

Сузана Сампайо представи работен пакет 2,  задачи Приоритизиране, онтология и семантика, както и Методика за оценка на преподавателите. От екипа на Русенски университет доц. д-р Цветелина Георгиева представи подготвената методика за оценка и анализ.

В раздела Представяне на методика на разработване на обучителни материали, доц. Фърат Сарсарар и доц. Цветелина Георгиева представиха ADDIE модела за обучение, използван за създаване на ефективни учебни материали с използване на съвременни технологии.

По време на срещата се проведе беседа как да се използват наличните технологични инструменти, за да се подобрят учебните материали на STEM преподавателите от висшите учебни заведения.  

Сузана Сампайо представи и Технология за обучение за студенти с обучителни бариери, симулираха се ситуации с имитиране на различни бариери.

Проф. Озге Андъч представи разработената обучителна платформа, работата с обучителната среда, обучителни материали, налични инструменти и т.н.

Подготвиха се над 10 видеоклипа с информация за проекта, обучителните материали, въздействие на инструментите при подготовка

В края на обучителната среща се направи цялостен анализ извършените дейности, начините за използване на наличните ресурси и очакваното им въздействие при подготовката на обучителните материали.

На следващия ден се проведе и среща на ръководителите на участниците в проекта, прогрес и обсъждане на предстоящата среща в гр. Бейра, Португалия.