В периода 05.06 – 07.06. 2023 г., в Русенски университет „Ангел Кънчев“ се проведе работна среща на партньорите по проект „Повишаване на иновациите в образованието и научните изследвания на Палестина в областта на прецизното земеделие“ – Boosting Innovation in Education aNd REsearch oF Precision AgriculTure in Palestine (BENEFIT). Целта на събитието e обмяна на опит и посещение на обекти в областта на прецизното земеделие.

Домакин на събитието бе Русенски университет „Ангел Кънчев. Тридневната среща откри Ректорът на Русенски университет „Ангел Кънчев“ академик Христо Белоев, дтн, последвано от приветствие за добре дошли на проф. д-р Никола Михайлов, DHC. Събитието продължи с обсъждане на планираните дейности и посещение на лабораториите в Аграрно индустриалния факултет и Факултет Електротехника, електроника и автоматика.

По време на събитието доц. д-р Сехер Кадирова представи разработения за целите на проекта уебсайт, с новини за разпространение на резултатите. Доц. дн Борис Евстатиев демонстрира работата със специализирана термокамера и получени резултати в областта на прецизното животновъдство. Доц. д-р Цветелина Георгиева представи на участниците използването на съвременна електронна апаратура при прецизно растениевъдство и животновъдство.

След това участниците посетиха модерната докторантска зала „Future Education Space ” на Русенския университет. Доц. д-р Галина Иванова им представи възможностите за използване на ресурсите и оборудването, както и 3D оборудване и софтуерни продукти, използвани при обучение по тематики, свързани с машинното инженерство.

Екипът от катедра Земеделска техника демонстрира на гостите процеса на създаване на цифрови карти на почвата с помощта на трактор Claas и индуктивен сензор за отдалечено сканиране. Гостите се запознаха и с лаборатория за изследване параметрите на почвата.

Срещата продължи с посещение на обекти към лаборатория „Цифрови енергийни системи 4.0“. Бяха представени фотоволтаичната централа, микро ветрогенератор, системи за съхранение на енергия, метеорологични станции и др. Гостите се запознаха и с оборудване и разработки на русенския екип в областта на прецизното земеделие – IoT устройства за измерване параметрите на почвата, спектрална камера за оценка състоянието на растения, специализиран стенд за микроклимат във птицевъдни сгради и др.

Партньорите от проекта посетиха и Иновативното младежко ЕКСПО в Канев Център, където имаха възможност да се запознаят с разработките на студенти от Русенски университет и на ученици от училищата в региона.

През втория ден участниците посетиха уникалният за Европа Център за екстракция и съхранение на семенна течност, ембриология и ембриотрансфер в с. Тръстеник. След обстойното представяне и демонстрации на основни етапи от технологичния процес при подготовка на охладена и замразена семенна течност, гостите посетиха  опитен пчелин в село Брестовица. Там те се запознаха с изискванията при биологично отглеждане на пчели и съществуващото технологично оборудване при добив на мед.

През третия ден се проведе среща на Управителния съвет на проекта, на която бяха обсъдени предстоящите дейности – заключителната конференция в Палестина през септември и посещение в Селскостопанския университет в Нитра, Словакия. Обсъдиха се и идеи за бъдеща съвместна проектна дейност.